Leidinggeven als ondernemer, hoe doe je dat?

ondernemer aansturenEen geboren ondernemer hoeft nog geen geboren leidinggevende te zijn, maar dat betekent gelukkig niet dat u dit niet kunt leren. Vooral voor ondernemers die beginnen zonder personeel maar met het groeien van hun bedrijf arbeidskrachten gaan aannemen kan dit interessant zijn. Rotterdam is een regio waar de economie altijd in beweging is. Succesvolle ondernemers worden hierbij op een gegeven moment geconfronteerd met de vraag of personeel aannemen noodzakelijk is om hun bedrijf verder op te laten bloeien. Wie zich daarbij verdiept in de theorie achter het leidinggeven kan zich zodoende alvast goed voorbereiden op eventuele veranderingen in de toekomst.

Uitgaan van de werknemer

Een van die stijlen is bijvoorbeeld het situationeel leiderschap, waarbij men de eigenschappen en mogelijkheden van de werknemer als uitgangspunt neemt. Hierbij zult u ontdekken dat er binnen deze stijl vier verschillende soorten van leidinggeven te onderscheiden zijn, die afhangen van het type werknemer. Deze lopen uiteen van de beginnende werknemer die nog erg onzeker is tot de professional waaraan u bijna alles kunt overlaten. Met deze kennis kunt u uiteindelijk veel beter inspelen op de dynamiek die op een werkvloer met verschillende soorten mensen te vinden is.

Hoe leert u leidinggeven?

Daar zijn verschillende manieren voor, waarbij het vaak verstandig is om op verschillende vlakken wat ervaring op te doen. Zoals is het volgen van een opleiding vaak een interessante optie, vooral wanneer u nog geen enkele ervaring met leidinggeven heeft. Pas daarbij wel op dat u niet teveel volgens het boekje gaat werken, want dat heeft vaak een averechts effect. Vraag ook eens naar de ervaringen van andere ondernemers. Hun succes is vaak een waardevolle bron van informatie en inspiratie, waar u belangrijke lessen uit kunt leren. Netwerkbijeenkomsten van Rotterdamse ondernemers zijn hier bijvoorbeeld een geschikte gelegenheid voor.

 

Tags: , ,