Innovatie en duurzaamheid tijdens Shell Eco-Marathon

shell-eco-marathonRotterdam is deze maand het toneel van de Shell Eco-marathon. Deze vindt plaats van 15 tot en met 19 mei, waarbij het draait om techniek en innovatie. Maar liefst drieduizend studenten gaan hierbij de strijd met elkaar aan met als doel om de meest zuinige auto mee te laten racen. De studenten zijn afkomstig uit meer dan twintig verschillende landen en zijn van uiteenlopende niveaus. Zo zijn er studenten van universiteiten en andere technische instellingen, maar doen er ook middelbare scholieren mee. Het publiek kan natuurlijk naar de verrichtingen van de voertuigen kijken, maar er zijn nog tal van andere activiteiten en attracties.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de zogenaamde Uitvindfabriek te bezoeken. Dit is een plek waar men allerlei mislukte en zinloze uitvindingen kan bekijken. Ben je benieuwd hoe het is om zelf deel te nemen aan de race, dan is er het Shell Energy Lab waar je plaats kunt nemen in een simulator. Verder kun je bij de Energy Explorers meer te weten komen over verschillende vormen van energie, zoals fossiele brandstoffen, zonne-energie en windenergie. In alles staan nieuwe technieken om zuiniger met energie om te gaan centraal.

Dat is tegelijkertijd ook de insteek van de race. Op het eerste gezicht lijkt deze vooral bedoeld voor vermaak, maar veel van de innovaties die tijdens deze race worden bedacht, vinden uiteindelijk hun weg naar toepassingen binnen normale auto’s. Zo snijdt het mes aan meerdere kanten. Het publiek wordt vermaakt en leert wat, de auto-industrie doet nieuwe ideeën op en natuurlijk is een dergelijk evenement ook zeer welkom voor de Rotterdamse ondernemers. De Shell Eco-marathon wordt naast Rotterdam ook Azië, Noord-Amerika en Zuid-Amerika georganiseerd.

 

Tags: