Hulp voor Rotterdamse ondernemers

De regio Rotterdam is populair bij ondernemers. Veel grote internationale bedrijven vestigen zich in Rotterdam, mede door de goede infrastructuur en de Rotterdamse haven. Maar niet alleen grote bedrijven vestigen zich in Rotterdam. De stad is ook een goede plek voor startende (kleinere) ondernemers.

Er zijn veel instellingen die ondernemers ondersteunen, zoals het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ). Deze instelling is onderdeel van de gemeente Rotterdam en biedt financiële hulp, advies en begeleiding aan startende ondernemers en binnenvaartschippers. Het RBZ helpt mensen die een eigen bedrijf willen beginnen, zelfstandig ondernemers met financiële problemen en zelfstandig ondernemers die hun bedrijf moeten beëindigen. De enige voorwaarde is dat zij in één van de aangesloten gemeenten moeten wonen.

startersleninglogoStarters zijn vaak op zoek naar kapitaal om hun bedrijf mee op te starten. Hiervoor kunnen ze ook bij allerlei instellingen terecht.

Een starterslening is er voor beginnende ondernemers die behoefte hebben aan extra geld bij het opstarten van hun bedrijf. Andere termen hiervoor zijn bedrijfskrediet of starterskrediet. Er zijn verschillende soorten startersleningen voor ondernemers. Zo bestaan er microkredieten (tot 50.000 euro), bedrijfshypotheken, duurzame startersleningen en nog veel meer verschillende soorten. Bedenk je goed dat geld lenen geld kost en het is handig vooraf een inschatting van deze kosten te maken. Het is bij verschillende kredietverstrekkers mogelijk vooraf online te berekenen wat een lening zal kosten. Zo voorkom je onaangename verrassingen.

Een vaak geldende voorwaarde voor een startende ondernemer is dat hij of zij wel over een eigen kapitaal dient te beschikken. Dit kan spaargeld zijn, maar bijvoorbeeld ook overwaarde op de eigen woning. Verder worden over het algemeen de volgende richtlijnen aangehouden:

  • Je bent een startende ondernemer (of je hebt al een bedrijf maar dan met minder dan 5 werknemers)
  • Je dient 18 jaar of ouder te zijn
  • Je bedrijf is gevestigd en actief in Nederland
  • Je beschikt over een goed uitgewerkt ondernemingsplan
  • Je hebt een actieve inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KVK)
  • Je hebt geen negatieve registratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel (soms is een herstelde codering toch nog bespreekbaar)
  • Een hoofdelijke aansprakelijk kan vereist worden in geval van een B.V.

Laat je bij de aanvraag van een starterslening goed adviseren over alle voor- en nadelen.

 

Tags: , , ,